Automobilky na Slovensku prijmú 2000 nových ľudí

17.04.2013 Bratislava

Bratislava 17. apríla (TASR) - Predstavitelia slovenského automobilového priemyslu očakávajú v tomto roku nárast zamestnancov o zhruba 2000 ľudí. Z väčšej časti vzniknú nové pracovné miesta u subdodávateľov.

"Vieme dobre, že minulý rok enormne narástla produkcia, to znamená, že aj subdodávatelia narastajú," povedal dnes pre TASR prezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Jaroslav Holeček.

Výrobcovia áut na Slovensku budú podľa Holečka hľadať svojich subdodávateľov čo najbližšie ku svojim závodom, čo podporí zvyšovanie zamestnanosti. Ľudí budú okrem výrobcov karosérií prijímať napríklad aj dodávatelia plastov, gumy či vnútorného vybavenia. "To, čo dovážali zo zahraničia, sa budú snažiť teraz lokalizovať na Slovensku," podotkol Holeček.

Ako pre TASR povedal výkonný viceprezident ZAP SR a prezident Matador Group Štefan Rosina, jeho spoločnosť sa okrem zefektívňovania výroby chystá v tomto roku prijať približne 100 nových pracovníkov v rámci nových investícií. Tie sú naplánované na koniec tohto roku najmä v súvislosti so zvýšením lisovacej kapacity podniku. "Preto potrebujeme jednak zvýšiť počet pracovníkov, aj keď dominantne ideme vo firme, a nielen my, ale aj iní dodávatelia, cestou zvyšovania produktivity," skonštatoval Rosina.

V rámci slovenských automobiliek sa zvýši počet pracovníkov najmä vo Volkswagene Slovakia, ktorý už začal s náborom 100 nových ľudí, pričom vlani spoločnosť prijala 1000 pracovníkov. Spoločnosť Kia Motors Slovakia prijala vlani zhruba 900 ľudí a jej hovorca Jozef Bačé nepredpokladá tento rok výraznejší nárast pracovnej sily. Podobná situácia je aj v spoločnosti PSA Peugeot Citroën Slovakia, ktorá vlani vytvorila zhruba 800 nových pracovných miest. "Nepredpokladáme zvyšovanie pracovných pozícií, zameriame sa na stabilizáciu zamestnancov," povedal hovorca francúzskej automobilky Peter Švec.
 

Vyberte región